iOstrowWlkp.pl reklamy
rotator reklamuj się w gazecie internetowej iOstrowWlkp.pl
rotator reklamuj się w gazecie internetowej iOstrowWlkp.pl


Reklama - COLORSHIRT.PL - Nadruki na koszulki, gadżety reklamowe z nadrukiem dla firm

Reklama: Ogrodzenia - Balustrady - Bramy - Furtki - Dekoracje : niezlymotyw.pl


Informacje z pierwszej ręki z policji i straży pożarnej w Ostrowie Wielkopolskim.

Partner gazety internetowej iJarocin.pl


Znajdziecie tutaj bardzo ciekawe oferty na temat pracy w lokalnych firmach powiatu ostrowskiego.


Reklama w Gazecie Internetowej iOstrowWlkp.pl




Autopromocja - Masz temat? Napisz list do naszej redakcji!
Środa
19
czerwiec
2019
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
21
22
24
25
26
27
28
30
Na ślubnym kobiercu

Gdzie urządzić wesele?

2017-08-09 14:02:00

Zdjęcie: Archiwum
Przygotowanie menu weselnego, to jedna z trudniejszych spraw, z jakimi muszą uporać się przyszli nowożeńcy.

Planując weselne menu, należy pamiętać, by jego poszczególne opcje nie były skierowane do jednego rodzaju osób. Poza tym nie można przesadzać z nadmiarem, ponieważ wtedy koszt uroczystości może wzrosnąć do niebotycznych rozmiarów. Z drugiej strony - potraw nie może być zbyt mało. Krótko mówiąc – trzeba tak zaplanować propozycje w menu, by każdy zaspokoił swój głód i by na stołach nie pozostało nazbyt wiele.

 

Wybór menu nie jest więc prostą sprawą. Z pewnością możecie liczyć na podpowiedzi ze strony restauracji czy kucharza, który będzie przygotowywał potrawy. Ustalając jadło weselne, powinniśmy zadbać o różnorodność, albowiem przy stołach zbiorą się przecież goście o różnych upodobaniach kulinarnych. Wystarczające będzie przygotowanie dwóch różnych zup do wyboru oraz dwóch różnych potraw na danie główne, jak również zapewnienie różnorodności w daniach zimnych i przekąskach. Dobrze jest także przygotować wariant dla wegetarianów i dla dzieci, które zazwyczaj wolą proste dania. O różnorodność zadbać trzeba też w napojach. Na stołach powinna się znaleźć woda – i gazowana, i niegazowana - oraz soki. Jeśli chodzi o alkohole, prócz wódek należałoby zaserwować wina - białe i czerwone, najlepiej półwytrawne. Na uroczystościach weselnych organizowanych od wiosny do jesieni miło jest zaskoczyć gości kulinarną atrakcją w postaci mięsa z grilla lub upieczonego na ogniu prosięcia, najlepiej podawanymi w ogródku lub na patio.

 

Na standardowym weselu, trwającym ok. 12 godzin, podaje się zazwyczaj od 4 do 5 dań ciepłych, do tego przystawki, zakąski, ciasta i owoce. Niezwykle ważną rzeczą jest odpowiednie, czasowe rozplanowanie podawanych potraw, a zwłaszcza ciepłych posiłków. Nie może bowiem być tak, że trzy potrawy zostaną podane w zbyt krótkim - na przykład godzinnym odstępie, natomiast na kolejne, czwarte danie trzeba będzie czekać kilka godzin. Ciepłe posiłki podaje się przeważnie co trzy godziny.

 

Ceny menu weselnego oscylują obecnie w granicach od 120 do 200 złotych. Przy ustalaniu szczegółów i podpisywaniu umowy z salą weselną, upewnijmy się, czy w cenę wliczone są napoje oraz ciasta, kawa i herbata. Najczęściej bywa tak, że alkohol trzeba dokupić na własną rękę. Podobnie rzecz ma się z ciastami.

 

Podstawą każdego weselnego przyjęcia jest niewątpliwie tort weselny. Wprawdzie nie każdemu smakuje, lecz jego obecność jest obowiązkowa. Niektóre restauracje oferują własne wypieki, jednak większość zostawia to na głowie nowożeńców.







Reklama: Żabka - otwarcie sklepu franczyzowego



Reklama SMOK AUDIO
Reklama na temat możliwości zamieszczenia ogłoszenia o pracę

Autopromocja - Informator Ślubny - Organizacja, tradycje, porady


Reklama w Gazecie Internetowej iOstrowWlkp.pl

Reklama w Gazecie Internetowej iOstrowWlkp.pl


Reklama w Gazecie Internetowej iOstrowWlkp.pl

iOstrowWlkp.pl reklamy iOstrowWlkp.pl reklama w sieci gazet